Sunday, September 25, 2011

RESIPI : RENDANG UMMI

Hari ni aku nak share resipi rendang dari ummi aku. Ni la rendang yang aku selalu molah setiap kali hari raya. Cuma hari raya 2011 je tak terbuat rendang ini kerana tak sempat nak masak pun. Hari-hari husband ajak kuar. Hahaha.

Tapi takpe, bapa mertua I pandai masak. Juadah hari raya kami ialah nasi tomato. Memang maveles.

Alasan sangat kan?

Bahan-bahan:

1. Daging sekilo.
2. Santan sekilo setengah.
3. Bawang merah .
4. Bawang putih.
5. Halia sebesar ibu jari.

Bahan 3,4 dan 5 dikisar bersama.

6. Cili kering yang dikisar ikut sedap rasa. (Nak pedas letak lebih ye)
7. Kulit kayu manis sebatang.
8. Lengkuas 1cm (tak payah pun takpe)
9. Serai.
10.Daun kunyit.
11.Kerisik.
12.Garam dan gula secukup rasa.

Cara memasak:

1. Tumiskan bahaan yang dikisar bersama kulit kayu manis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering yang dikisar. Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan serai dan daun kunyit.
4. Masukkan daging dan digaulkan rata.
5. Bila dah mendidih, masukkan santan sedikit demi sedikit.
6. Masak semua bahan tersebut sehingga kering dan daging empuk.
7. Apabila hampir kering, masukkan kerisik.
8. Gaul rata sehingga anda rasa yakin untuk dimakan.

Garam dan gula dimasukkan ikut kesesuaian citarasa anda.


No comments: