Saturday, October 15, 2016

REZEKI

Rezeki datang dalam pelbagai bentuk kan? 

Tapi sebenarnya dalam hendak kita merasakan rezeki kita itu cukup adalah dengan rasa bersyukur dengan apa yang Allah beri.

Ada orang rezekinya sangat murah.

Ada orang rezekinya murah pada anak, tapi kurang pada yang lain.

Ada orang murah rezekinya dari segala segi, tapi rezeki anak itu susah.

Macam aku.

Bukan taknak menambah, tapi Allah belum kata jadi.

Rezeki anak aku tak mudah macam orang lain, tapi Allah beri aku rezeki yang lebih pada bahagian lain pula.

Kalau orang tanya bila Humaira nak dapat adik?

Hanya Allah je yang tahu jawapannya. Kadang-kadang aku terpaksa bacakan kitab explain satu persatu.

Ye, rezeki orang tidak sama.

Ada yang mengandung tiap tahun, tapi kesihatan sering tak mengizinkan.

Aku pula Allah beri kemudahan sangat semasa mengandung dan melahirkan, tapi Allah tak izinkan aku mengandung tiap tahun.

Rezeki tu Allah dah susun. Begitu juga jodoh.

Segalanya telah tertulis.

Thursday, October 13, 2016

TAULADAN

Kepimpinan Melalui Tauladan.

Selalunya bila sebut kata-kata kat atas tu mesti terfikir bos dan anak buah. Orang atas dan orang bawah.

Tapikan..... hari ni aku telah ditarbiyah sentapkan oleh seorang anak murid yang aku selalu marah sebab sangat aktif tapi aku sayang atas sebab tertentu. Mungkin naluri keibuan yang dah 2 tahun 10 bulan tertanam dalam hati ni jugak kot menyebabkan rasa sayang tu ada.

Dia selalu tak bawa buku. Beg penuh sampah. Buku dua tiga ketul mana ada. Tapi dia bijak. Pensel kejap ada kejap takde. Pensel warna lagilah. Hari ni baru sekotak, esok hilang semua tinggal kotak.

Tapi dia bijak.

Pada waktu pengajaran aku, dia masih tiada buku yang aku minta. Sudah 2 bulan aku tunggu dan hari itu, sekejap lagi ibunya yang sekian lama yang dia tak berjumpa akan datang bawa buku untuknya.

Tapi bukan itu cerita utama aku.

Anak murid aku yang bijak ni, aku minta dia berjalan dari setiap meja ke setiap meja melihat kerja-kerja yang disiapkan oleh kawannya.

Melukis gambar haiwan kesayangan.

Draw your PET.

Tiba-tiba, dekat meja seorang budak perempuan ni aku dengar dia membebel.

"Ni apa ni lukis macam ni? Tu la tak dengar cakap? Berangan! Teacher suruh lukis lain, kau lukis lain. Lukislah pokok... lukisla kolam.... warna hijau biru bla bla bla bla...."

Membebel macam orang tua.

Dan orang tua itu adalah aku. Teacher nya

Aku sentap bukan sebab apa. Itula ayat yang aku selalu guna dengan budak perempuan tu bilamana aku rasa sangat marah. Marah sebab buku tak hantar. Marah bila arahan aku tak didengar dengan baik. Marah bila kerja yang dibuat tak sama seperti yang aku suruh. Marah bila dia selalu bercakap dengan kawan sebelah.

Terima kasih Hafiz kerana buat teacher sedar. Kata-kata perlu dijaga tak kira dengan siapa dan anak anak seperti kain putih ni absorb nya lebih tinggi. Aku yang dah tua ni pun terkesan, inikan pulak anak-anak syurga ini.

Dan hari ini aku berjaya kawal amarah aku. Dan aku berjaya bersabar menghadap anak-anak murid aku satu persatu dan terima dengan tangan terbuka setiap kesilapan yang mereka buat.

Semoga mereka menjadi anak anak bangsaku yang berjaya di dunia dan di akhirat,

Sunday, October 9, 2016

TIUP SAWANG

Fuh! Fuh.

Tiup sikit sawang dan habuk2 ni.

Tergerak hati nak tulis blog balik ni. Rindu pun ye. Haha.

Dah makan tahun juga tak menulis kan? Humaira pun dah 2 tahun 10 bulan. Tahun depan dah nak hantar tadika. Rutin kehidupan macam tu lah. Penat dan memenatkan. Perjalanan hari-hari makan masa sejam tanpa traffic light dan traffic jam ye. Tapi kalau ada muatan berat, add on lah beberapa minit.

Ntah bila la nak dapat sekolah yang bersesuaian. Lambat lagi la nampaknya tahun depan sebab bukan ada tadika yang bukak pukul 6 pagi.

Kat sekolah baru ni dah merasa dua orang guru besar. Both a lady boss with a different character. Dulu teramatlah laid back, tapi sekarang macam penatlah jugak. Tugas tu tak tertakluk dengan mengajar je.... banyak lagi keje2 sampingan nak kena fikir. Ni pun rest kejap dari menulis justifikasi saringan LINUS hari tu.

Humaira apa cerita?

Dah besar. Petah dan bijak. Alhamdulillah. Semoga Allah beri aku pinjaman yang indah ini lebih lama. My miracle baby.

Humaira sejak umur 6 bulan aku hantar ke taska setelah sangat kecewa dengan cara Humaira di jaga oleh pengasuh.

Taska ni pada mulanya aku tengok biasa-biasa aja. Aku pilih pun sebab dia tak jaga ramai budak. Masa tu pun taska ni baru je memulakan langkahnya. Daftar dengan JKM pun belum setel lagi. Tapi Alhamdulillah sekarang dah complete la semua dengan CCTV segala.

Cikgu-cikgu nya semua keluarga. Nenek dan dua orang cikgu. Kadang-kadang suami cikgu-cikgu tu ada juga membantu yang mana perlu.

Kalau orang tanya, aku selalu cakap, ala taska biasa2 je. Dan aku pun tak expect apapapun dari taska tu. Cukuplah sekadar menjaga Humaira dengan baik dan penuh kasih sayang. Dan Alhamdulillah, diorang bukan bagi tu je, malah lebih dari tu.... Kalau demam pun nenek taska tolong urutkan tau. Jatuh ke, terseliuh ke.... Allah.... speechless.

Sejak masuk taska tu, progress Humaira memang memberangsangkan. Dia mula bercakap sejak umur setahun lebih dan mula mengenal huruf.

So at this age.... 2 tahun 10 bulan.... dah kenal ABC, number in both Malay and English, iqra, beberapa surah lazim yang pendek, doa makan, doa selepas makan, doa tidur dan pelbagai zikir zikir yang tak terjangkau dek kepala aku ni. Kadang-kadang dia balik cerita macam-macam pasal haiwan bersayap dan tidak bersayap, pasal kenderaan, tunjuk lukisan dia, art craft dia.....

Sebab tak pernah expect apapa dari taska ni. Tu yang aku teruja lebih. Sebab dia bukan taska yang glamer glamer tu.... atau taska yang aku kena bayar hingga beratus ratus. Aku cuma bayar RM250 je sebulan.

Tahun depan dia dah nak masuk tadika. Bila tengok progress Humaira, dah macam serba salah lak nak hantar tadika baru. Tapi kalau lama sangat kat satu tempat, dah macam kakak kawasan la pulak kan???

Oklah. Nak cepat2 siapkan LINUS tu. Satgi nak layan AF Final plak.

Till then.

Wednesday, October 29, 2014

ON HUMAIRA PROGRESS

Amboi. Baru teringat nak tulis progress anak kan?

Selama ni tak pernah ter jot down pun. Teruja hati sendiri-sendiri je.

Humaira is one active baby.

Dah merangkak, boleh bangun dan duduk, dah bertatih, dah boleh berdiri tanpa bantuan for few second, dah pandai tepuk tangan, lambai-lambai to say bye bye, faham perkataan "Ok, bye Humaira".. ni taktik kalau dia takmo dengar cakap... nnt dia mesti berhenti dari apa dia buat tu and kejar kita, dah pandai main sembunyi-sembunyi, suka bergurau dan diguraukan dan mulut tak berhenti berceloteh.

Kitorang ada beli satu basikal roda tiga untuk humaira. Dia taklah rupa basikal, ada muka singa kat depan, berbunyi dan boleh ubah alih sebagai basikal roda tiga atau alat bantu Humaira bertatih.

Masa memula beli dia tak suka nak duduk atas tu. Dia lagi suka posisi menyorong. Kalau dudukkan dia mesti bangun, berdiri dan tolak benda tu. So, its a bit frustrated for us jugak la. Nak dekat RM200 jugak harganya. Such a big investment for her.

Tapi semalam, amazingly dia dah nak duduk atas tu sambil aku yang sorong dia dr belakang. Memang dia seronok habis sampai tolak tolak badan ke depan bila basikal tu berhenti. Mak ko ni gemok nak. Semput. Kena take 5 kejap amek napas. Haha.

Sangat seronok and rasa tak sabar nak balik and main dgn Humaira.

Semalam jugak dah perasan yang Humaira dah pandai bagi barang kat tangan dan ambil balik dan letak barang tu dalam bakul. Kalau sebelum ni, dia bagi tapi tak lepas. But this time, dia lepas... tp ambil balik and letak dalam bakul. Kalau minggu lepas, dia dah pandai bukak tutup tin minyak yuyi. Main sampai tak sedar aku dok kuar masuk bilik. Leka sungguh.

Dalam 14 hari lagi Humaira dah 11 bulan. Sekejap sungguh masa berlalu dan cepat sungguh Humaira membesar. Dia dah faham macam-macam.

Yang penting, kalau ummi dia hilang. Mesti dia cari punya. Hihi.

Tuesday, October 28, 2014

HUMAIRA FIRST FLIGHT

Dah nak basi dah post ni. Raya hindu pun dah lepaih. Tergendala sebab kerja bertimpa. Puncanya ajar year 6 je pun. Tapi bukan sebab susah ajar upsr ni.... cuma sebab jadual waktu I yg pack sgt tu.

Masa ni Humaira around 7 months +. Time raya puasa. Balik Kedah.

Kerlas kau mak temah. Belum setahun dah naik flight. Makpak ko ni dulu sebab kena paksarela anto Sabah Sarawak br merasa.

Tapi abah ko up sikit la. Dia awal-awal muda belia dah pi umrah.


Syok je dia atas flight. Ni satgi ni terbongkang lena. Senang hati ummi dia. Kalau dlm kereta jgn harap nk bertenang.


One happpy family at home.



Ummi and Humaira. Masa ni ummi kurus sikit. Maklumlah, baru lepas puasa sebulan.


Apelah abah aku buat tuh?


Humaira!


Abah and Humaira masa tunggu connecting flight. Kita minum dulu!~


One happy baby!


Sangat behave di dalam flight


Tunggu abah selesai solat sementara tunggu next flight.
Ni masa on the way dr Alor Setar to JB.

Bila Humaira dah besar nanti. Kalau Humaira terjumpa blog ummi. Ini bukti ok. Ummi dah bawak Humaira naik flight. And you still get the opportunity ok sayang?

Dont worry, abah and ummi will give the best for you and your siblings. InsyaAllah.

Monday, October 27, 2014

SENTAP KE MAK NIH NOK?

Tetiba rasa nak buat luahan hati yang sekian lama terpendam. Mungkin sebab action dan emosi nya takleh nak ditayang lelebih. Kena cover line. Nak jaga hati suami katanya.

Kisahnya tentang besfren suami.

Sebab besfren tu yang malas nak emo sebab suami I ni kalau bab kawan memang nombor 1.

Kisah yang pertama.

Masa tu I baru bersalin. Diorg datang melawat. I bersalin anak pertama ye. Takde pengalaman langsung. Dan husband I agak expert tentang pengurusan bayi ni. So, I memang manja. Semuanya serah kat dia.

Masa diorang datang tu, kebetulan Humaira nak menyusu. I masuk bilik susukan. Sudah menyusu, I dah pening nak bedungkan budak tu macammana. So, I panggil dia tak dengar. So, I wassap ke sms ntah one of my friend minta bgtau my husband masuk bilik.

Few days later, dalam group wassaps.

"Ko tau tak... Teh tu nak bedung anak pun suruh laki dia..."

Ok. Fine. Mak pike positif la sambil rasa bersyukur. Beruntungnya mak dapat laki yang sentiasa ada dan rajin tolong uruskan anak.

Tau je la mak ni jenis ranggi. Tangan keras. Hikhik.

Kisah kedua dengan orang yang sama.

Kitorang gi bercuti hr tu beramai2. So dicadangkan membuat BBQ di tepi pantai. Jadi, kat peti sejuk mak tu penuh dengan daging korban. Mak cadangkan dengan suami mak kita sediakan daging marinate lah. Suami mak setuju.

Boleh pulak kawan suami mak tu sound macam ni.

"Teh, ko pastikan daging tu lembut ok. Jangan keras pulak".

Excuse Me! Tolonglah dan tolonglah. Kalau ko hebat sangat ko buatlah. Setakat ready udang sotong yang takyah marinate tu bolehlah cakap.

Mak memang suka ngaku tak reti masak sebab mak takda masa la nak masak-masak bagi orang makan ni. Korang kalau ada anak kecik pun ingat korang rajin sangat ke nak masak-masak ni? Dahla anak mak jenis nak melekat je.

Kisah ketiga dengan si dia yang sama.

Sampai kat sana masing-masing masuk bilik memasing. Bilik diorang jadi portlah. So mak tumpang2 la sekaki.

Lepas tu kan, setakat pergi tempat macam tu. Ko nak harapkan mak pakai bikini ke? Ko nak harapkan mak pakai gaun ropol2 ke? Ko nak suruh mak pakai ape sebenarnya?

Mak memang main sauk je la tudung baju ape yang ada. Sebab you are not going anywhere pun. Duduk kat resort tu je kot.

Tetiba kawan suami mak ni sound la mak pasal penampilan. Jangan pikir anak je, pikir diri sendiri juga. Konon dia nak cakap, dia apepe pikir diri dia jugak. Mak rasa annoying sangat ok. Dia feeling dia diva ratu segala bagai ke? Dia tak tau mak ni punya ramai peminat. Pakkal mak ni bini orang, mak orang je...

Lagipun, kenapalah nak kena pakai baju ketat tayang sana sini. Tak sesuai ok. Lagipun mak segan nak tayang perut boroi berlapis2 ni. Ko yang tak rasa segan tu tak yah la nak ajak mak join bersama. Mak ngaku mak teringin kekadang. Tapi ada batasnya.

Alhamdulillah mak ada suami yang ambil berat.

Ok dah habis meroyan.

Till we meet again.

Humaira dah 10 bulan sengah.

Dah pandai macam-macam. Mak pening kepala.

Bye.

Saturday, August 30, 2014

LITTLE HELPER


Untung eh ada anak pompuan.

Kekecik dah pandai tolong mengemas dapur.

Humaira 8 months. Mobile. Paling tak tahan tu, dah pandai nak ajak main kejar-kejar.

Tu yang buat ummi risau.

Dengan tak stabilnya tu, berani2 merangkak laju2, pergi kat kerusi, berdiri.

Yang paling tak tahan nak picit-picit.

Dia boleh gelak mengekek-ngekek.

Bawah ni pose berani and bajet konfiden dari Humaira.

Beberapa minit selepas ni, tergolek akibat terlalu yakin melepaskan tangan.


Permata hati kami.